Изложбата на Стефан Денчев „Имало едно време“, която ще открием в залите на Икономова къща на 10 февруари, четвъртък, от 17:30 ч., включва творби на самоукия художник от Дряново, отлежавали в хранилищата на музея дълги години – толкова дълги, че Дряново днес, променено и съвременно, ще разглежда с любопитство старите изображения на своя отминал живот.

Къщите от онова време са разхвърляни между Боюв яз и Гилей из уличките на Дряново, разкривени и схлупени, с чардаци, с капаци, с малки прозорчета, с покриви, покрити с плочи от камък. Стефанчето, както го наричаха приятелите, започва да рисува на 15 години, във времето между работата в бръснарницата. Неспирният труд за хляба не сломява търсещия дух. С любов и топлина, без професионално художествено образование, наблюдавайки и съзерцавайки тази среда – негова сцена за житейска драма, той открива своя пластичен свят. Не е имал образци, не е имал водачи и учители, само страст, почтена откровеност и трудолюбие. Сам е намирал композиционни решения и похвати как да се изобрази видимото, състоянието или настроението. Има много красота и носталгия, сякаш е предугаждал преходността през времето в така изобразявания пейзаж – между наивистичното и реализма, между истината и измисления, приказен свят. Понякога там някъде се разхожда един лиричен герой, с бастунче и шапка, между къщите, по улицата, тръгнал за някъде, а всъщност към нас, за да ни покаже пейзажа на своя живот през годините и забвението. Нека го посрещнем като скъп гост.

Изложбата се състои от 26 картини с красотата на пейзажи от старо Дряново и други кътчета от Предбалкана. В голямата си част те са дарени на музея, с изключение на няколко откупки. Изложбата ще може да бъде разгледана до 27 февруари, а достъпът – безплатен.

Исторически музей Дряново