В месеца на художествените занаяти и големи християнски празници наш гост ще бъде Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство гр. Трявна. За жителите и гостите на град Дряново той ще представи изложбата От ръката тревненска“.

Чрез оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия, като и възстановка на зографска работилница тя запознава посетителите с художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които формират най-старата възрожденска художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII в. и чиито традиции продължават и днес. В изложбата са представени и занаяти, в развитието на които тревненци имат приносна роля. Това са:

  • розопроизводство – Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло;
  • казаслък – декоративен текстилен занаят, практикуван в града от XVIIв. и работен изключително в Трявна и Одрин.
  • куюмджийство – наред с традиционните накити и църковна утвар, тревненският майстор Пенчо Генев сече монети, които били в обръщение в средата на XIX в..
  • мутафчийствоc– занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде  механизирано производството и е практикуван до 60-те години на ХХ в.

Откриването на изложбата ще се състои на 5 април 2022 г. от 17:30 ч. в Икономовата къща. Очакваме Ви!

Исторически музей Дряново