Възникнала като селище през 1565 г., само век по-късно в Трявна се формира най-старата художествена школа у нас със своите три направления – дърворезба, иконопис, строителство, а представители на големи тревненски фамилии (Витановци, Генчевци, Захариевци и др.) започват да разнасят славата на местните майстори на четката, длетото и чука. Стимул за творческото мислене на тревненци са както липсата на достатъчно плодородна земя, така и изобилието от камък и дърво в Балкана, от които те създават шедьоври и налагат нов художествен стил, прославяйки тревненския майсторлък из цяло Българско и зад пределите му.
В епохата на Възраждане, когато занаятите процъфтяват, почти всички български селища имат училище, черква или дом, сътворени и украсени от ръката тревненска. По улиците надничат еркерно наддадените етажи на тревненската къща с витите като гайтани „вежди“ над прозорците. От таваните изгряват красиви резбени слънца и също такива домашни иконостаси приютяват разхубавения вид на тревненската икона. Майсторите марангози, зографи и дюлгери създават свой неподражаем и разпознаваем стил на работа, характеристиките на който специалистите наричат Тревненска художествена школа, но наред с тях, в Трявна намират благодатна почва за развитие и други занаяти. Местното население проявява особена инициативност и има значителен принос за практикуването на казаслък, куюмджийство, мутафчийство, розопроизводство и други ръчни производства, които допълват славата на Трявна като център на художествени занаяти.
За изяществото изпод ръката тревненска разказва гостуващата изложба на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство гр. Трявна, която ще бъде открита днес, от 17:30 ч., в Икономовата къща и ще очаква Вашите посещения до края на м. април всеки ден от 9 до 12 и от 13 до 18 ч., а входът е свободен.
Исторически музей Дряново