На 12 май /четвъртък/, от 17:30 ч. в Икономовата къща, Исторически музей – Дряново ще открие изложба “Непоказано от Иван Койчев”.

Иван Савов Койчев (1905 – 1976)

Роден в Дряново в патриотично семейство, в което са живи спомените за Априлската епопея. Тук завършва средно образование, а през 1927 г. с отличие се дипломира в Художествената академия в София. Твори и работи като учител в различни градове на страната – първо в Троян, където се венчава за Радка Шипковенска, наследница на стар, известен троянски род; след това в Търново, където работи по костюмите и декорите на операта „Жу-Жу“; следват Свети Врач (дн. Сандански), Петрич и други. Навсякъде е приеман като обичан творец, учител по рисуване, читалищен деец, увличащ  младите в заниманията им с различни изкуства. Неговият поклон към историческото ни минало, към героичната саможертва на предците, към националните традиции, към природата и изкуството са го подтиквали, отново и отново, да интерпретира сюжети и образи, носещи тези вълнения.

След 1945 г. Иван Койчев се установява в Дряново като педагог и художник. В творческата си работа прави серия от портрети на възрожденци, рисува Колю Фичето, стари къщи, започва цикъла „Българските манастири“. По негови проекти е създаден гербът на града. Търсещата му творческа натура не се ограничава до четката и изобразителното изкуство и тук той се занимава с любителски театър, сценография и декорация, създава куклен театър към читалището.

През 1998 г. Иван Койчев е удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин на град Дряново”, но най-голямата му награда си остават уважението и преклонението на неговите съграждани. Паметта за него и днес сияе силно и ни залива със светлината на достоен творец и художник, учител и будител, родолюбец и българин.

Исторически музей Дряново