На 20 юли 2022 г. се навършват 53 години от откриването на първата музейна експозиция в Дряново, която е посветена на живота и творчеството на възрожденския строител майстор Колю Фичето.

Исторически музей – Дряново попита няколко дряновци: „Как Вие си спомняте този ден, 20 юли 1969 г.?”

 

Димитър Минчев Димитров, вторият директор на музея:

“През 1969 г. в Дряново бяхме двама музейни специалисти – Константин Йорданов, който работеше от 1966 г. и аз. Постъпих на работа в 1967 г., веднага след като се дипломирах. Водеха ни на щат към Окръжния исторически музей – Габрово до началото на 1970 г., когато  бе създаден Исторически музей – Дряново. Тогава К. Йорданов стана директор, а аз – уредник и се занимавах с музейната сбирка в Дряновския манастир.

Подготовката за откриването на експозицията за Колю Фичето беше много продължителна и по нея работеше основно К. Йорданов. Той е причината в Дряново да се построи неговия паметник и направи музея. Присъствах на едно събрание в Окръжен народен съвет във Велико Търново през 1968 г., където се спореше кое е родното място на майстора. К. Йорданов беше открил надписа в манастира „Св. Троица”, на който К. Фичето бе посочил, че е родом от Дряново и този аргумент беше причина да се вземе решение да се построи музея и направи паметника в града ни.

Добре си спомням, че преди откриването на музея дряновци, организирани по квартали, почистиха целия град, който светеше от чистота. Къщите бяха реновирани и боядисани и не само по главната улица, а навсякъде.

На 20 юли в Дряново имаше много хора. Тук беше Тодор Живков и държавното ръководство, имаше и строители от всички краища на страната, защото се провеждаше национален строителен събор.

В началото на деня аз бях в Дряново, но по-късно получих задача да отворя музейната сбирка в Дряновския манастир, където до вечерта също имаше много туристи и строители.

Искам да прибавя, че на тържеството бяха наградени всички строители от Дряново, които построиха музейната сграда.”

 

Милчо Вапцаров, учител:

“На 20 юли 1969 г. целият град беше тържествено украсен. Дойдоха Т. Живков и много строителни работници за откриването на музея.

Аз тогава имах гости и представители на МВР пристигнаха вкъщи да ги проучат и разберат какви са, защото се обезпечаваше сигурността на тържеството. Гостите ми работеха в престижни държавни институции, така че нямаше никакви проблеми. Ние гледахме цялото тържество от прозорците вкъщи.

За да се открие музея в Дряново, виновник е Константин Йорданов. Той намери надписа, на който Колю Фичето пише, че е от Дряново.”

 

Милко Илиев, секретар на СТД „Бачо Киро”:

“В 1969 г. работех в ГК на ДКМС. През тази година към нас присъединиха Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО) с нейния радиоклуб. Завеждащият клуба на радиолюбителите Георги Цачев купи малка камера и засне цялото тържество по откриването на паметника и експозицията за майстор Колю Фичето. По-късно гледахме този филм.

Аз бях и на тържеството, но го гледах от къщата на сем. Яръмови. Добре помня изпълненият с хора площад.”

 

Величка Карамихова:

“Гледах откриването на музея от прозорците на къщата ни и много се вълнувах, защото винаги съм чувствала майстор Колю Фичето като част от моето семейство. Дядото на моя съпруг е купил имота на майстора, където по-късно свекърът ми и неговите братя правят Сапунена фабрика. И днес се радвам като гледам хора, че влизат в музея. Винаги, когато видя туристи в Дряново им препоръчвам да го посетят.”

Исторически музей Дряново