Димитър Минчев Димитров ще открие своята самостоятелна изложба “Дърворезба и дървопластика” навръх своя 80-годишен юбилей. Откриването на временната експозиция с творби на дряновския историк и творец е първото от събитията, заложени в празничната програма на Община Дряново. Съорганазатор на събитието е  Исторически музей – Дряново.

Димитър Минчев Димитров е историк, завършил първия випуск „История“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дълги години е музеен работник, участвал е в археологическите проучвания на крепостите Боруна, Стринава и Дискодуратере, бил е директор на Исторически музей – Дряново, екскурзовод в пещерата „Бачо Киро“. Днес е изцяло отдаден на хобито си, а именно да създава образи и да вдъхва нов живот на дървения материал.

Заповядайте в 17:30 ч. на 12.Х.2023 г. в Икономовата къща, за да споделим заедно един голям личен празник, но и празник на творческата енергия и сетивата.

По повод на изложбата нашият колега – художникът Антон Антонов сподели своите впечатления:

“Познаваме Димитър Минчев като публична и обществена личност в Дряново, но сравнително слабо е осветена онази част от вътрешната му същност, непресекваща през годините, която е проява на една любов и страст към първичната природа на дървото и усилието да се вмесиш в неговата привидна твърд, за да вградиш част от себе си там някъде, в следите на длетото. А тя е благодатна за асоциативни форми и пластични намеси, стига човек да носи фантазен свят в себе си и да го подхранва жив. И когато посегне към корен или част от клон, където той вече е провидял знак, фигура, присъствие, съответствие, жест, за да ги дооформи като свое виждане и преживяване или ще започне от изчистената дъска, за да изведе от нея образ-икона, Митко е винаги себе си – момчето, дялкащо някакво парче от клонче на слога край пасището. Изложбата включва не късове и парчета дърво, а късове мечти и блянове, любов към природата и човека.”

Исторически музей Дряново