Исторически музей – Дряново получи поредното ценно дарение. Това е литография, дарена на музея от частен колекционер. На нея е изобразен св. Иван Рилски с житийни сцени, а отпечатъкът е черно-бял. Поставена е в много красива черна дървена рамка, украсена със златисти орнаменти.

Гравюрата е гравирана на медна плоча във Виена (рязано в Беч), а щамповането (отпечатването) е правено в Рилския манастир. Монахът Калистрат, подстриган в същата света обител, дарява лични средства на гравьора във Виена за направата ѝ. В Рилския манастир има ателие за щамповане и започва нейното отпечатване и разпространение. Всичко това става през 1866 година, се чете на отпечатъка.

Литографията е дарена на Дряновския манастир. На гърба четем следния текст: “За впамет на Пахомий йеромонах // Бивший игумен на Дрянов. обител Св. Арх. Михаил // 1892 г. ноемврий месец”.

Този надпис свързва ценната литография с историята на Дряново. Йеромонах Пахомий е игумен на манастира по време на Априлското въстание, оцелява и ръководи възстановяването му.

Литографията е открита в частен дом в село Лесичарка, а волята на дарителя е тя да намери покой във фонда на Исторически музей – Дряново.

Исторически музей Дряново