През 2023 г. в Исторически музей – Дряново постъпи дарение от семейство Цанкови на старинна салонна гарнитура (маса и шест стола), внос от Австро-Унгария, купени за семейството на хаджи Колчо.

Хаджи Колчо е трето поколение търговец. Неговият дядо хаджи Ганчо Станчев Цачев е съосновател на най-голямата вносно-износна търговска фирма със седалище в българските земи от средата на XIX век. Бащата на хаджи Колчо хаджи Станчо Хаджиганчев учи занаята в кантората на фирмата в Търново, която ръководи чичо му хаджи Минчо Цачев. Тук усвоява тънкостите на търговията и братовчедът му хаджи Димитър Станчев.

Колчо Хаджистанчев изнася в Италия сурова коприна и пашкули, сам или заедно с фирмата на дядо си и на свако си Ненчо М. Кротев, съпруг на неговата леля Райна. Той става един от най-влиятелните и заможни дряновци. Бил е избиран и един мандат за кмет на града.

Мебелите са от началото на XX век. Масата е разтегателна, изработена от масивна евтина дървесина, покрита със силно излъскан махагонов фурнир. В основата на колонките, които поддържат плота за хранене е сложена украса от профилирани бронзови втулки. С гладки цилиндрични втулки са украсени и столовете. Те също са от масивно дърво, с излъскани повърхности, но нямат фурнир. Тапицирани са с кожа – телешки бокс. Мебелите са без дърворезбена украса, само столовете са със струговани колонки отстрани на облегалката. Те са с изчистен дизайн и изключително удобни.

В края на ХIХ – началото на ХХ век най-разпространените мебели са в дизайн немско-австрийски неокласицизъм. Особено популярни са т.нар. мебели Бидермайер, защото са дълготрайни, функционални, с добро качество и безупречна дърводелска изработка. Те са предпочитани от заможните граждани, понеже създават уют и удобство в домовете им. От този тип са и мебелите за новата къща на богатия дряновски гражданин хаджи Колчо Хаджистанчев.

Исторически музей Дряново