На 13 май, художникът Румен Статков беше гост на Дряново. Известно е, че голяма част от творците в тази гилдия се изявяват в една-две конкретни техники, но Румен Статков е дотолкова талантлив, че рисува живопис с пастел, акварел, молив и маслени бои, но също така прави стенопис, стъклопис, графика, илюстрира книги, създава политически шаржове, работи за рекламата. Негови произведения са собственост на частни колекции в Париж, Лондон, Виена, Вашингтон, Мадрид, Кувейт, Берлин, Москва, а от днес и фондът на Исторически музей – Дряново притежава такова.
При гостуването си тук по покана на Община Дряново, художникът представи четири свои платна като едно от тях с образа на Колю Фичето. Картината с възрожденския майстор има своя романтична предистория. Тя е започната от Румен Статков с много любов и пристрастност към величавата личност на Първомайстора през 2010 г. в Дряново. Рисувана демонстрационно на открито, пред публика, по време на празниците на града пред обновения тогава музей, днес тя беше откупена от г-н Трифон Панчев, кмет на гр. Дряново, и подарена на Историческия музей. С този акт тя буквално се върна “у дома”, за да бъде достояние на дряновци и гостите на града.
Институцията изказва огромното си задоволство от това ново, ценно попълнение на музейния фонд и експозиция и сърдечно благодари на г-н Панчев за дарението!
Исторически музей Дряново