На 29-30.09.2022 г. в гр. Дряново се проведе Национална научна конференция „Епохи, личности, памет”, организирана от Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Нейното първо издание бе посветено на две видни личности от новата българска история с дряновски корени, а поводът – 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов.

Научен ръководител на конференцията бе проф. д-р Петко Ст. Петков, а начало на форума дадоха Иван Христов – директор на Исторически музей – Дряново и Трифон Панчев – кмет на Община Дряново. Сред гостите на събитието бяха Диана и Фани Арнаудови от родословието на фамилията Мушанови, които с присъствието и своята изисканост ни върнаха към морала и ценностната система на своите предци.

В работата на конференцията взеха участие музейни специалисти и представители на научната общност от Велико Търново, Габрово, Шумен, Трявна, Карлово, Ловеч, Омуртаг, Търговище, Плевен, Русе, Стара Загора и др., преподаватели и изследователи от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”,  СУ „Климент Охридски”, ШУ “Епископ Константин Преславски” и Българска академия на науките. Предстои издаваното на сборник със съобщенията и докладите, а намеренията на организаторите са конференцията да стане ежегодна.

 

Исторически музей Дряново