Петранка Новосад ще представи своя самостоятелна изложба на 9 март /четвъртък/ от 17:30 часа в Икономовата къща. Експозицията е под наслов „Пролетта и цветята в живота на жената”. Картините са живопис, рисувани са през последните три години върху платно и върху естествена кожа.

Петранка Новосад е родена през 1944 година в гр. Павликени. Завършва средното си образование в СПТУ ”Бачо Киро” гр. Павликени. През лятото на 1962 година се запознава със съпруга си Йосиф. Приета е в Учителски институт гр.Плевен. На 9 декември 1962 година сключва брак с Йосиф и продължава образованието си. Имат дъщеря Даниела и син Йосиф, внуци – Пламен, Марина, Йосиф и Петя, и правнуци Даниел,   Мария и Пламена, Емануил и Никол.

Петранка Новосад е работила като учителка в Павликени в училище „Бачо Киро” и в Техникум по механизация на селското стопанство, четири години в Месокомбинат „Родопа” гр. Велико Търново, в Планов отдел, четири години в Окръжен съвет отдел „Просвета” като отговорен счетоводител „Лагери”. Амбицира се да се преквалифицира и завършва задочно Икономика. През 1975 година започва работа в РПК гр.Велико Търново, където работи 18 години. До деня, в който заедно с Йосиф полагат основите на фирма „Чех”.

През 2012 година предава поста си на икономически директор на внука си Пламен, за да се отдаде изцяло на любимото си хоби – рисуване и писане на книги.

От 2000 година до момента е представила картините си в 22 самостоятелни изложби в Дряново, Велико Търново, Левски, Плевен,  Горна Оряховица, Килифарево и Павликени, в три пленера по дървопластика и живопис и в десетки съвместни изложби с други художници от Павликени, Левски и Горна Оряховица. Написала е роман в три тома „Сага за Чеха”, книгата „Интрига”- разкази, краеведската книга „Павликени, градът в който сме родени” , „Окото на дявола”-разкази, „Откраднато спокойствие”-разкази,  преиздала е книгата на великия  футболист Кирил Ракаров „С червената франелка”. Издала е и стихосбирките „Всеки има своята звезда”, „Не засявам почва, а жарава”, „Маршрутите на времето”, Капчици роса”, „Не си отивай”,  „Зазоряване” и „Палитра”.

През целия си житейски път   търси  истината в своята звезда. Пепа   не e просто и само отдадена на изкуството и на семейството си човек, тя  е мерило за изисканост и благородство не само в професионалния си, но и в личния си живот. Рамо до рамо със Йосиф отгледаха и дадоха образование на децата си, създадоха Фабриката за колбаси и Мандра „Чех” с много труд и безсънни нощи.

През 2006 година Петранка Новосад е номинирана за бизнес дама на 2005 година за България, а през 2015 г удостоена за почетен гражданин на град Павликени. Член е на международния клуб на жените „Зонта”. За благотворителната си дейност многократно е получавала грамоти от Община Дряново, Община Велико Търново, Регионалния исторически музей гр. Велико Търново и Община гр.Павликени.

Исторически музей Дряново