От 1978 г. 18 май е професионален празник на музейните служители. Оттогава, ежегодно на този ден, музеи и галерии в цял свят отварят врати за безплатен достъп на посетителите, за да ги срещнат отблизо с културната идентичност на която са стожер и подготвят за тях разнообразни по тематика събития, превръщайки своя празник във всеобщ празник на духа.

По повод Международния ден на музеите, на 18 май т.г., Исторически музей – Дряново ще представи самостоятелна изложба на художника Дончо Дончев.

Той е роден през 1974 г. и отдавна е познат на дряновската общественост като син на любими учители и художник с международна известност и силна и стилна творческа биография. Днес утвърденият Дончо Дончев работи с различни материали, рисува пред публика на сцена, прави илюстрации, шаржира, създава живопис и скулптура, участва в интерактивни проекти и е в готовност да поднася приятни изненади на своята публика.

В изкуството му митологично, реално и фантазно се преплитат, контрастите на светлина и мрак са в непрестанен кръговрат, а началото на посланията към зрителя започва там, където е последният му щрих. И всеки след такава среща е по-богат.

Освен изложбата, за разкош на събитието в празничния ден художникът ще представи и “FESTUM” – свое джобно по формат илюстровано двуезично издание с 21 авторски текста, отпечатано през 2022 г. от издателство “Класика и Стил”. И ако в превод от латински festum означава празник, то нека нашият празник е повод да сме заедно.

Очакваме Ви на 18 май, от 17:30 ч., в залата за временни изложби на експозиция “Колю Фичето”!

Исторически музей Дряново