Национален музей на образованието – Габрово гостува на Исторически музей – Дряново с изложбата “Училищни символи и ритуали”. Официалното ѝ откриване ще се състои на 14 септември 2023 г., от 17:30 ч. в залата за временни изложби на експозиция “Колю Фичето”.  Изложбата ще може да бъде разгледана до 4 октомври 2023 г.

Училищните празници и ритуали със своите символи са свързани със стремежа да се създаде принадлежност към училището и училищния живот. В изложбата са представени документи, снимки и веществени материали, свързани с празничния живот в училище. Показани са най-важните училищни символи – печати, знамена, униформено облекло. В нея може да се види първия училищен печат – на Габровското училище – изработен по идея на Васил Априлов през 1832 г. В експозицията са представени и отделни елементи и различни варианти на униформено облекло.

Целта на изложбата е да се покажат традициите в училищния ритуален процес и неговата символика като част от цялостния училищен живот, които по свой начин изграждат личността на младия човек.

Исторически музей Дряново