На 6 октомври 2023 г. се навършват 140 години от рождението на Рачо Стоянов – писател, поет, драматург и преводач. По този повод Исторически музей – Дряново и Държавен архив – Габрово организират изложба, озаглавена “Рачо Стоянов – живот и творчество”.

Откриването ѝ ще се състои на 5 октомври 2023 г., от 17:00 ч. в залата за временни изложби на експозиция “Колю Фичето”. Тя е част от програмата на Националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която тази година е посветена именно на годишнината от рождението на писателя.

Рачо Стоянов Дуфев е роден на 6.Х.1883 г. в Дряново. Завършва трикласното училище в родния си град, а после учи в Априловската гимназия в Габрово. Работи като писар в Дряново и като чиновник и актьор в пътуващ театър във Варна. Първият си разказ „Човекът” (легенда), подписан с псевдоним Рафаил Миленков, Рачо Стоянов публикува в списание „Летописи”. Творбата прави силно впечатление на Константин Величков и Антон Страшимиров. В своята рецензия Страшимиров определя Рачо Стоянов като „истинско младо дарование в българската литература, като явление, което носи оригинална мисъл и социална вглъбеност“. От 1904 г. Рачо Стоянов живее в София и работи като коректор във вестник „Ден”, където публикува статии, фейлетони и рецензии под псевдоним Сатин. Библиотекар е в Народното събрание, а по-късно и в Българска академия на науките. През 1909 г. издава сборник „Разкази”, посрещнат ласкаво от литературната критика.
Писателят работи като журналист в редакциите на вестниците „Ден”, „Мир”, „Македония” и „Знаме”. Сътрудничи на списанията „Пряпорец”, „Литературен глас“, „Българска мисъл”, „Просвета”, „Летописи” и „Демократически преглед”. Участва в Първата световна война и е мобилизиран в 20 „допълняюща“ дружина. Рачо Стоянов е известен като писател-драматург. На 10.IХ.1927 г. с драмата „Майстори” Народният театър открива новия си творчески сезон. Постановката е дело на главния режисьор на театъра – Николай Масалитинов. Премиерата се превръща в събитие в театралния живот на столицата. Само през първия сезон спектакълът се играе 24 пъти. През месец ноември 1927 г. кооперативна печатница „Напред” издава драмата „Майстори”.
Рачо Стоянов е автор на повестта „Майка Магдалина” /1936/, която донася на своя създател единственото държавно отличие – наградата на БАН. Тя е сериозно завоевание в българската литература и утвърждава писателя като ярък реалист. Издадени са и други творби на автора – „Избрани произведения” /1961/, комедията „Политикани” /1966/, Съчинения в два тома /1976/. В архива на автора има няколко непубликувани и незавършени произведения – повестите „Вълчи дол” и „Стоил Няголов“, незавършеният роман „Вичо Доганов” и няколко незавършени пиеси. Рачо Стоянов се изявява най-пълноценно като преводач от руски, френски и английски език. Познава и превежда творби на Гогол, Пушкин, Некрасов, Тургенев, Толстой, Достоевски, Чехов, Есенин и Шолохов. Той чете Шекспир в оригинал и превежда на български език творчеството на Джек Лондон, Робърт Стивънсън, Съмърсет Моъм, Томас Харди. Член е на Съюза на българските писатели.
Шейсетгодишният юбилей на писателя Рачо Стоянов е отбелязан тържествено в родния му град. На сцената на читалище „Развитие” артисти от Народния театър представят драмата „Майстори“, а Рачо Стоянов е провъзгласен за Почетен гражданин на Дряново.

Рачо Стоянов умира на 12.І.1951 г. в София.

Исторически музей Дряново